Praktikusan szép az élet!

lakasbelso1.JPGAz első pillanatban, amikor belépünk újdonsült lakásunkba, az üresen álló falak elé hamar elképzeljük a már meglévő bútorainkat, de ha még csak most állunk neki a berendezésnek, akkor érdemes néhány dolgot szem előtt tartani. Hiszen kis helyen – általában – sok ruhának, apróságnak, cipőnek meg kell találnunk a tökéletes helyet, de egy nagyobb lakásban is hamar szembesülhetünk azzal, hogy a hatalmasra duzzadt kelléktárunkat össze-vissza pakolgatjuk, de eltüntetni nem tudjuk. A kulcsszó: tárolás!

 

Ha új lakásba költözünk, mindenképp tervezéssel indítsunk a kipakolás előtt. Egy lakás – függetlenül a méretétől – akkor lesz letisztult, légies és átlátható, ha mindennek meg van a pontos helye, belefér egy-egy tároló szekrénybe, és nem a hatalmas ruhásszekrény és a fal közötti apró résbe illesztjük be a vasalódeszkát vagy a létrát, esetleg a seprűt. A tervezés azért is fontos, mert ma már igen sok praktikus bútort választhatunk, amik nem csak jól elnyelik a ruhákat, apró-cseprő dolgokat, hanem rendszerezettséget is nyújtanak használóiknak. Inkább gondoljuk jól át, milyen bútoraink vannak, és ha szükséges, szabaduljunk meg pár darabtól (manapság nagyon pörög a használt dolgok eladásának piaca), nehogy a túlzsúfoltság rovására rendezzük be a lakást.

Tehát a lakás berendezése során is érdemes követnünk azt az elvet, hogy a kevesebb néha több. A különböző helyiségeket akár külön-külön is egy papírra vethetjük és itt az ideje olyan kis rejtett tároló felületeket kialakítani, amelyek szinte észrevétlenek, mégis számunkra a világ leghasznosabb területei. Például egy-egy falfelületet megnövelhetünk egy szűkebb szekrénnyel, amely a földtől a plafonig ér, és ebbe olyan háztartási eszközöket beletenni, amelyekre ritkán van szükségünk: vasaló, vasalódeszka, porszívó, seprű, felmosó, stb. Továbbá azt sem árt kitalálni, hogy ha nincs a lakáshoz egy külön tároló, akkor hová kerülnek a bőröndök, különböző, ritkán használt táskák, vagy akár a biciklink.

lakasbelso2.JPGAz utóbbit leszámítva, szinte biztos, hogy könnyen kreálhatunk ezeknek megfelelő tárolót, azonban a biciklik, babakocsik elhelyezése igen nehézkes lehet. A kerékpár felhúzható egy sima falfelületre vagy akár a plafonra is, de ha nem vagyunk nagy sportemberek, csak alkalmanként hajtunk egy keveset, akkor inkább ne eköré tervezzük például a nappalit. A babakocsiknak – főképp, ha nagyok – elég nehéz helyet találni, de egy nagyobb gardróbszekrényben akár el is bújhatnak.

A könyvek. Talán az egyik legnehezebb a tárolását megoldani mindazoknak, akik könyvmolyok, és még a mai, elektronikus világban is inkább a papír alapú irodalmat részesítik előnyben. Az újságokat ma már számos, szép és praktikus megoldással gyűjthetjük egy helyre, míg a könyveken egy pillanatra időzzünk el. Polcra szeretnénk kitenni őket? Esetleg egy üveges vitrin mögött mutatnának jól, vagy egy szekrénybe helyezzük őket, ahol biztosan nem porosodnak? A lényeg, hogy figyeljünk a szép elrendezésre, és ne essünk abba a hibába, hogy ha már megvan a helyük, sorjába raktuk őket, akkor egy idő után keresztül-kasul a tetejükre is teszünk pár újabb példányt!

lakasbelso3.JPGA konyhai eszközökön, felszereléseken kívül (amiket most nem tárgyalunk, mert külön cikket érdemelne) talán a ruhák és a cipők kérik a legtöbb helyet, no és igénylik a legagyafúrtabb technikát. Az akasztós ruhákat, ingeket, zakókat, szoknyákat viszonylag könnyen a helyére illeszthetjük, de ha például nincs olyan nagy gardróbunk, de van annyi ruhánk, mint a Szex és New York Carrie Bradshaw-jának, akkor érdemes apró praktikákat alkalmazni, mint az egy vállfán több blúz, az egyetlen akasztóval rendelkező, de több kendőt „elbíró” sáltartó, az öveknek
külön kis fiókrekeszek… Soroljam még?

Ha mindezeket már nagyjából átgondoltuk, túl nagy baj nem lehet. Az ágyneműtartók is számtalan apróságot elnyelhetnek az ágyneműk mellett, ahogyan egy tükröt is feltehetünk a falra úgy, hogy kinyitva a hátsó részére fülbevalókat, nyakláncokat süllyeszthetünk el a vendégek elől. Számtalan apró megoldás létezik, amely megkönnyíti az életünket kis és nagy helyen egyaránt, ne féljünk időt szánni a tervezésre és a google-on, pinteresten gyűjtsük az ötleteket!